Nieuws

Herindeling: wat heeft het opgeleverd?

In Dagblad de Limburger / het Limburgs Dagblad stond gisteren een artikel over de herindeling in Midden-Limburg. Of eigenlijk over het effect daarvan. Aan de inwoners is gevraagd hoe ze op die herindeling terugkijken. Heeft die goed uitgepakt, ziet de toekomst er beter uit en zijn de bewoners erop vooruit gegaan?

Tien jaar na het samensmelten van elf gemeenten tot vier nieuwe, zijn de inwoners positief over het resultaat. Iets meer dan de helft van de ondervraagden vindt dat de regio als geheel beter is gaan functioneren sinds de fusie. Iets minder hoog (40 procent) scoort de vraag of de herindeling voor de burgers zelf positief heeft uitgepakt. Ondervraagden die ontevreden zijn, wijzen op verdwenen voorzieningen in hun kern en langere afstanden naar het gemeentehuis.

Andere conclusie van het onderzoek: de meeste inwoners van de heringedeelde gemeenten voelen zich allereerst inwoner van hun eigen kern en zijn daar trots op. Betrokkenheid bij de andere kernen in hun gemeente is er niet groter op geworden, vindt een meerderheid. De huidige grootte van de vier gemeenten wordt als afdoende ervaren. De meeste mensen denken dat de gemeentegrenzen over tien jaar hetzelfde zullen zijn en hebben er vertrouwen in dat hun gemeente de komende jaren goed functioneert. Een nieuwe herindeling wordt niet nodig geacht; wel vindt bijna de helft van de ondervraagden dat er meer moet worden samengewerkt met andere gemeenten.

De prangende vraag van de redactie van deze lokale website is nu: hoe zit dat bij de inwoners van de voormalige gemeente Born (Born-Buchten, Grevenbicht, Holtum-Obbicht-Papenhoven-Schipperskerk)? Wat vinden die ervan dat ze Sittard-Geleen zijn geworden? Heeft de fusie goed uitgepakt? Heb je als inwoner het gevoel dat het allemaal beter is geworden of zie je vooral nadelen?

Reageren op dit artikel wordt zeer op prijs gesteld. Daarnaast verschijnt er binnenkort een poll over dit thema op deze lokale website.

|Doorsturen
Ook hier adverteren?

Agenda

Poll

Glanerbrook krijgt een miljoeneninjectie. De zwembaden in Sittard en Buchten moeten sluiten.

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 569 keer gestemd.

Weer