Tegen 2050 moet meer dan 130 miljard dollar aan particulier kapitaal worden geïnvesteerd om klimaatverandering tegen te gaan door de netto-uitstoot op alle gebieden te elimineren. Dit zijn de verbijsterende cijfers, die enige tijd geleden werden gerapporteerd in een artikel van Repubblica.it , over de geboorte van een echte financiële alliantie voor het klimaat met meer dan 450 banken, verzekeraars en vermogensbeheerders die 45 landen vertegenwoordigen, klaar om miljarden en miljarden van dollars in investeringen en initiatieven op het gebied van klimaatverandering.

De kwestie van klimaatverandering staat nu centraal op de internationale politieke agenda en blijft zeker niet onopgemerkt, zowel bij de grote namen in het wereldwijde financiële systeem als bij degenen die investeren in de markt voor duurzame financiering door winst te combineren met ” SRI ” (van de Engelse Duurzaam en Verantwoord Beleggen ), d.w.z. de duurzaamheid van datgene waarin is belegd, of het nu gaat om producten of diensten.

Vandaar het neologisme Climate finance , een segment dat een essentieel instrument zou kunnen zijn om klimaatactie te versnellen door risico’s te beheersen en tegelijkertijd de investeringsmogelijkheden te zien die gepaard gaan met het ondersteunen van initiatieven om de effecten van klimaatverandering te bestrijden en te verzachten.

Zoals geschreven in het document Sustainable Finance and Climate Change van het Forum for Sustainable Finance : “de integratie van het thema klimaatverandering in investeringsbeslissingen impliceert, naast de mogelijke desinvestering van de meest vervuilende effecten, de allocatie van middelen in bedrijven of instellingen die kunnen bijdragen aan de transitie naar een koolstofarme economie”.

Wat doen de instellingen?

Naast politieke instellingen hebben ook centrale banken, waaronder BankItalia, een fundamentele rol gespeeld bij het ondersteunen van een klimaatbestendige economie, die enkele dagen geleden in een nota het besluit aankondigde om een ​​Climate Change and Sustainability Committee op te richten .

” e commissie, voorgezeten door een lid van de raad van bestuur, zal helpen bij het bepalen van de strategie van het Instituut voor duurzame financiering. De Bank heeft ook een interne eenheid Klimaatverandering en Duurzaamheid opgericht, bestaande uit experts op het gebied van duurzame financiering, die de evolutie van discussies over het onderwerp, stimuleert en coördineert analyses, bevordert het delen van informatie tussen de deelnemers aan de verschillende nationale en internationale werkgroepen. De Nucleus werkt ook samen met soortgelijke structuren die onlangs zijn opgericht bij de Europese Centrale Bank en enkele andere nationale centrale banken “.

De Italiaanse Centrale Bank had afgelopen maart al een document met de titel Centrale banken, klimaatrisico’s en duurzame financiering gepubliceerd , in juli gevolgd door het Handvest voor duurzame investeringen van de Bank van Italië .

Bovendien heeft BankItalia, als onderdeel van het Italiaanse voorzitterschap van de G20, de oprichting van de Sustainable Finance Working Group gepromoot , met als doel de beste praktijken van duurzame financiering aan te moedigen en de overgang naar groenere, veerkrachtige en inclusieve economieën en samenlevingen te bevorderen .

De Europese Centrale Bank beweegt zich ook in deze richting door klimaatveranderingsoverwegingen op te nemen in monetaire-beleidstransacties met betrekking tot openbaarmaking, risicobeoordeling, onderpandkader en activa-aankopen van de bedrijfssector.

Daarnaast zal de ECB in 2022 individuele banken onderwerpen aan stresstests voor toezichtdoeleinden gericht op klimaatrisico’s en zal zij beoordelen hoe ratings klimaatrisico’s “weerspiegelen”.

Op internationaal niveau is de International Finance Corporation (IFC) van de Wereldbank echter zeer actief (ook via overeenkomsten met particuliere financiële instellingen, waaronder die met Amundi) op ​​dit gebied en heeft de afgelopen maanden een fonds van 2 miljard dollar gepresenteerd. beleggingen in obligaties en duurzame particuliere beleggingen gericht op opkomende markten en op “een groen, veerkrachtig en inclusief herstel van de pandemie”.

De strategie Build Back Better Emerging Markets Sustainable Transaction (BEST ) , gepresenteerd aan de zijlijn van de laatste Cop-26, is gericht op het kanaliseren van het kapitaal van institutionele beleggers in duurzame obligaties uitgegeven door bedrijven en financiële bedrijven in ontwikkelingslanden.

De sectoren van Climate Finance waarin u kunt investeren en hoe u dit kunt doen

Als we het hebben over financiële instrumenten die verband houden met klimaatverandering, spreken we meestal van “Impact finance”, dat is het type investeringen dat, naast het financiële rendement, meetbare sociale en/of milieueffecten wil genereren. De belangrijkste sectoren om in te investeren zijn die van hernieuwbare energie, elektrische mobiliteit, duurzaam bouwen, circulaire economie en duurzame landbouw en bossen

Een van de meest gebruikte instrumenten zijn de klimaatobligaties , oftewel groene obligaties bedoeld voor investeringen in specifieke projecten ten gunste van het klimaat. Ze worden meestal gebruikt om projecten te financieren of te herfinancieren die nodig zijn om de klimaatverandering aan te pakken, zoals de bouw van zonne- of waterkrachtcentrales, windmolenparken en duurzaam spoorvervoer.