Vertegenwoordigers van Nederland zijn in Syrië om Nederlanders die banden hebben met Islamitische Staat (IS) op te halen. Dat hebben de Koerdische autoriteiten in het noordoosten van het land zaterdag bekendgemaakt. Ze traden niet in detail.

Het Koerdische bestuur liet vrijdag weten dat de overdracht van “IS-burgers aan de Nederlandse autoriteiten” zaterdagochtend zal plaatsvinden in de plaats Qamishli. Volgens twee Nederlandse verslaggevers in het gebied, Harald Doornbos en Ana van Es, gaat het in ieder geval om een vrouw en drie kinderen. Laatstgenoemden verbleven in een gevangenenkamp.

Tijdens de Syrische burgeroorlog trokken ook buitenlanders naar Syrië om zich aan te sluiten bij Islamitische Staat. De Koerden hebben veel buitenlandse IS’ers gevangengenomen. Ze hebben buitenlandse overheden ertoe opgeroepen hun burgers te repatriëren, maar veel landen voelen daar weinig voor. Frankrijk haalde in 2019 twaalf Franse kinderen terug uit Syrië en nam ook twee Nederlandse weeskinderen mee. Volgens de Nederlandse regering ging dat om een uitzondering.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt niet op de berichten in te kunnen gaan. In de Tweede Kamer wordt ondertussen bezorgd gereageerd. “Als dit waar is, hebben Kaag (Sigrid, demissionair minister van Buitenlandse Zaken, red.) en Grapperhaus (Ferd, demissionair minister van Justitie en Veiligheid, red.) een groot politiek probleem”, twittert PVV-leider Geert Wilders. “Het is onacceptabel en onaanvaardbaar dat we de islamitische vijand van ISIS hierheen halen.” CDA-Kamerlid Anne Kuik wil “zo snel mogelijk opheldering”, Ingrid Michon van de VVD vindt het een “zeer zorgwekkende ontwikkeling” en vraagt het demissionaire kabinet ook om duidelijkheid.