In de afgelopen jaren is er veel veranderd op het gebied van mobiliteit en transport. Elektrische voertuigen en autodelen zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het straatbeeld. In dit artikel gaan we dieper in op de laatste trends en ontwikkelingen rondom de ‘wagen, auto’.

Elektrische voertuigen worden steeds populairder

Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische auto als alternatief voor de traditionele benzine- of dieselauto. Dit komt onder andere door de verbeterde technologie, waardoor elektrische auto’s een grotere actieradius hebben en sneller opgeladen kunnen worden. Bovendien zijn er steeds meer laadpalen beschikbaar, wat het opladen van een elektrische wagen gemakkelijker maakt.

Voordelen van elektrisch rijden

  • Duurzaamheid: Elektrische auto’s stoten geen schadelijke uitlaatgassen uit en dragen zo bij aan een beter milieu.
  • Kostenbesparing: Elektrisch rijden is goedkoper dan rijden op fossiele brandstoffen, zowel qua brandstofkosten als onderhoud.
  • Stilte: Elektrische auto’s maken minder geluid dan hun benzine- of diesel-tegenhangers, wat bijdraagt aan een stillere omgeving.

Autodelen is in opmars

Naast de groeiende populariteit van elektrische voertuigen, neemt ook het autodelen toe. Steeds meer mensen hebben geen eigen auto meer, maar maken gebruik van deelplatformen om een wagen te huren voor korte of lange periodes. Dit heeft verschillende voordelen:

  • Minder kosten: Autodelen kan voordeliger zijn dan het bezitten van een eigen auto, zeker als je niet dagelijks een auto nodig hebt.
  • Duurzaamheid: Door een auto te delen met anderen, worden er minder auto’s geproduceerd en staan er minder auto’s ongebruikt op straat.
  • Variatie: Via autodeelplatforms heb je vaak toegang tot een breed scala aan voertuigen, waardoor je altijd een geschikte wagen kunt vinden voor jouw behoeften.

Eerste platform voor elektrische deelwagens in Hove

In Hove kunnen inwoners nu ook genieten van het delen van een wagen dankzij GreenMobility, een platform voor elektrische deelwagens dat recentelijk naar de gemeente is uitgebreid. Naast de blauwe deelfietsen van Blue-bike en de oranje van Donkey Republic, is de witgroene deelwagen van GreenMobility een welkome aanvulling op het mobiliteitsaanbod. In het najaar zal het aantal deelwagens verder worden uitgebreid tot drie. Dit moedigt inwoners aan om te kiezen voor autodelen, een goedkopere en duurzamere keuze.

Veiligheid blijft belangrijk

Ondanks de vele voordelen van elektrische auto’s en autodelen, blijft veiligheid een cruciaal aandachtspunt. Zo is er recentelijk in de Frans Van Cauwelaertlaan een ongeval gebeurd waarbij een bestuurster met haar auto over de kop ging nadat ze een wesp wilde doodslaan die in haar wagen rondvloog. Hieruit blijkt dat afleiding in het verkeer nog steeds een groot risico vormt. Gelukkig liep de vrouw slechts lichte verwondingen op.

Tips voor veilig rijden

  • Concentreer je volledig op de weg en vermijd afleiding door bijvoorbeeld mobiele telefoons of andere apparaten.
  • Houd voldoende afstand tot je voorganger om tijdig te kunnen reageren op onverwachte situaties.
  • Pas je snelheid aan op de wegomstandigheden, zoals regen, sneeuw of mist.

Met de juiste maatregelen kunnen we samen zorgen voor een veilige en duurzame toekomst op het gebied van mobiliteit.