De Russische miljardairs Mikhail Fridman en Oleg Deripaska hebben de rangen met het Kremlin verbroken en opgeroepen tot een einde aan de Russische oorlog in Oekraïne.
Fridman, geboren in het westen van Oekraïne, schreef in een brief aan het personeel dat hij wilde dat het “bloedvergieten zou stoppen”.
“Mijn ouders zijn Oekraïense burgers en wonen in Lviv, mijn favoriete stad. Maar ik heb ook een groot deel van mijn leven als burger van Rusland doorgebracht, met het bouwen en uitbreiden van bedrijven. Ik ben diep gehecht aan de Oekraïense en Russische volkeren en zie het huidige conflict als een tragedie voor hen beiden”, schreef Fridman.
“Deze crisis zal levens kosten en twee naties beschadigen die al honderden jaren broers zijn. Hoewel een oplossing angstaanjagend ver weg lijkt, kan ik me alleen aansluiten bij degenen wiens vurige verlangen is dat het bloedvergieten stopt”, voegde hij eraan toe in de brief, die werd verstrekt door zijn kantoor. De Financial Times was de eerste die de brief meldde.
Fridman is voorzitter van Alfa Group, een particulier conglomeraat dat voornamelijk actief is in Rusland en voormalige Sovjetstaten en zich bezighoudt met bankieren, verzekeringen, detailhandel en mineraalwaterproductie. Fridman heeft een nettowaarde van $ 11,4 miljard, volgens de Bloomberg Billionaire’s Index.
De miljardair is ook voorzitter van Alfa Bank, de op drie na grootste financiële dienstverlener van Rusland en de grootste particuliere bank. Alfa Bank werd vorige week getroffen door sancties die zullen voorkomen dat het geld ophaalt via de Amerikaanse markt.
Fridmans roep om vrede werd weerspiegeld door Deripaska, een miljardair die zijn fortuin verdiende in de aluminiumindustrie.
“Vrede is heel belangrijk! De onderhandelingen moeten zo snel mogelijk beginnen!” Deripaska zei zondag in een bericht op Telegram.
Hij sprak maandag ook over de economische situatie in een reeks berichten toen de roebel instortte en de Russische aandelenmarkt niet openging voor handel.
“Ik wil echt opheldering en begrijpelijke opmerkingen over het economisch beleid voor de komende drie maanden”, zei Deripaska, eraan toevoegend dat het besluit van de centrale bank om de rentetarieven drastisch te verhogen en bedrijven te dwingen vreemde valuta te verkopen, de “eerste test is van wie daadwerkelijk zal worden betalen voor dit banket.”
“Het is noodzakelijk om het economisch beleid te veranderen, [we] moeten een einde maken aan al dit staatskapitalisme”, voegde hij eraan toe.
Deripaska kwam uit de chaotische strijd om activa na de ineenstorting van de Sovjet-Unie met een enorm fortuin, dat Forbes in 2008 op $ 28 miljard schatte. In 2018 werd hij gesanctioneerd door de Verenigde Staten, die opmerkten dat de oligarch “zich niet scheidt van de Russische staat.”